Kalapot fel! - Ez itt a kalaposok találkozó helye 2022 ó

Kalapok, sapkák, fejfedők, fejdíszek

Panamakalap V. rész

Design

2022. október 22. - Kalaposlány

Szövési módok, anyagminőség, forma

 

A panamakalapokat ugyanúgy fa formával bármilyen kalap formára rá lehet szakkifejezéssel élve húzni, de igazából a karima és a kalap nagyságát az alapanyag nagysága határozza meg, mert a gyapjú filccel és nemezelt anyagokkal ellentétben a panama alapanyaga még forró víz és gőz segítségével sem növelhető, mert akkor a szövött felületben rés keletkezne és akkor ott besütne a nap és a kalap elveszítené az esztétikai értékét, amit a minél sűrűbb, minél vékonyabb szálakból álló textúra határoz meg.

 

A kalap népszerűségét annak köszönhette, hogy áztatás vagy gőz után, bármilyen stílusú és formájú fából készült formára ráidomul, ezért el lehetett belőle készíteni a ’20-as, ’30-as,’40-es,’50-es,’60-as,’70-es évek férfi divat, női divat trendi kalapjait, aminek az őszi-téli változatát valamilyen nemezelt anyagból készítették, míg a nyári változatot, Made in Ecuador panamakalap anyagból kivitelezték a legigényesebb vevőkör számára. A szálak vékonyságától és a fonat minőségétől függ a kalap értéke. A panamakalap alapanyag jellemzőit avval határozzák meg, hogy egy inch (1 inch = 2.54 cm) mértékegységű hosszban, hány szál keresztezi egymást. 21-24 kereszteződés / inch -től egésszen a 33-36 kereszteződés / inch -ig, ami akár 5000 USD is lehet, az alapanyag/kalap.

Az alapanyagot tőzsdén is forgalmazzák. A színei általában natúr színek, különböző árnyalatai. Utólagos festése nagyon nehéz, mert a fűszálak vékony lapokból állnak és ezek időlegesen a kalap fazonjából adódó törési felületeken vagy nagyobb igénybe vett részeken leválnak ezért a felületi festés idővel részlegesen lepotyog.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kalapos.blog.hu/api/trackback/id/tr817945774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása