Kalapot fel! - Ez itt a kalaposok találkozó helye 2022 ó

Kalapok, sapkák, fejfedők, fejdíszek

A KALAPKÉSZÍTÉS MŰVÉSZETE

19. SZÁZADIG

2024. február 13. - Kalaposlány

 Három különböző út a kifinomult kalapokhoz

 

A 19. századig visszatekintve a kalapkészítés művészete sokféle technikát és eljárást foglal magában. Különféle alapanyagokból, mint például szőrök, szalmák és szövetek, a kalapok mesterei a következő módszereket alkalmazták:

1. Nemezkalapok:

  • A nemezkalapok készítéséhez szőröket használtak, és a nemezítés folyamatával finomabbá és sűrűbbé alakították azokat.
  • Az alkalmazott szőr típusa meghatározta a kalap minőségét; például a gyapjú, a teve pehelyszőre és a hód pehelyszőre szépen nemezhetőek voltak.
  • A nemezítés során a szőröket forró folyadékba mártották, majd speciális gépekkel vagy kézi technikákkal formálták a kalapokat.

 

nemezkalap_1.jpg

2. Nyúlszőrkalapok:

  • A nyúlszőrkalapok gyakran az 1900-as évek környékén váltak gyárilag is elérhetővé.
  • A nyúlszőrt először kenesős csávával telítették és szárították, majd a felszőrt és a pehelyszőrt elkülönítették egymástól légárammal.
  • A szőrt farkas néven ismert géppel lazították, majd egy süvegképző géppel formálták meg a kalapot. Ebben a folyamatban fontos volt a szőr megfelelő nemezítése.

 

nyu_lszo_rkalap2.jpg nyu_lszo_rkalap.jpg

 

3. Cilinderkalapok:

  • A cilinder kalapok előállítása más eljárást követett. A kalap alapját sellakkal telített papirosból vagy vászonból készítették.
  • A vázat bevonva selyemből készült szövettel, majd a bolyhokat egy irányba kefélték és bevasalták, létrehozva a kívánt sima felületet.
  • Ezután a kalapot béléssel és szalaggal látták el, és az egyedi formázást követően készen állt a viseletre.

 

tophat.jpg cilinder.jpg

 

 

A kalapkészítés művészete a 19. században az alkalmazott technikáktól függően kifinomult és egyedi darabokat hozott létre, amelyek mind a funkcionalitásukban, mind az esztétikai értékeikben kitűntek a kor divatjából.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalapos.blog.hu/api/trackback/id/tr6418319289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása