Kalap

Fejdísz és kalap készítő

Interjú

2022. október 06. - Kalaposlány

MESTEREMBER

Fejdísz és kalapkészítő 

 

(Az M5 a közmédia ismeretterjesztő és kulturális csatornája. Az M5 különös figyelmet fordít anyanyelvünk őrzésére, hagyományaink továbbadására, a szellemi és értékrendi kérdésekre, valamint az igényes szórakoztatásra a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarság számára.)

 

A sztárok is imádják a kalapokat !

HÍRESSÉGEK KALAPBAN 

 

 

Cara Delevingne

 

A sztárok , mindig is imádtak kalapot viselni . Egyrészt védelmi célt is szolgál , másrészt pedig nagyon menő megjelenést kölcsönöz viselőjének. Szerencsére újra itt van a trendek között így te is beszerezheted őket. 

 

Pár inspriráció a hírességektől , hogy viseld : 

 

 

 

Brad Pitt

 

 


Jennifer Lopez

 

Harry Styles

 

Kendall Jenner

 

Johnny Depp

Taylor Swift

 

 

 

Leonardo DiCaprio

 

 

 

Hailey Bieber

 

 

Rihanna

 

 

 

Selena Gomez

 

 

Csodálatos kalapok a magyar kifutón !

Kerényi Virág kalapjai

Extra kalapok a kifutón 

KERÉNYI VIRÁG KALAPJAIVAL

 

 

A Budapest Central European Fashion Week egyik leglátványosabb bemutatóját a Virág Kerényi márka könyvelheti el magának. A különleges, gyöngyökben, csillogásban és látványos fejfedőkben gazdag bemutatón megjelent az első Virág Kerényi print és néhány extrább férfiruha is.

 

Mint minden évben, idén is hatalmas tömeg várta, hogy vajon Kerényi Virág magyar tervező milyen különlegességgel rukkol el. A fejfedőkből most sem volt hiány, és Virág el is árulta, hogy idén végre megbarátkozott a kalapok gondolatával és erre volt szükség a teljesség hatásához. 

 

„Egy ilyen eseményen nem feltétlenül azt kell bemutatni, hogy holnapután mit kell felvenni az utcán, hanem ez legyen egy maradandó élmény, egy show, és én mindig showban gondolkodom. Nyilván ezekben a kalapokban és szettekben senki nem fog a körúton szaladgálni, de nekem fontos, hogy az a look egy komplett dolog legyen a feje búbjától a cipő sarkáig vagy orráig, nyilván a kalap eddig nem volt a barátom, de most egész jól sikerült kitalálni őket.”

 

 

 

Forrás : https://www.glamour.hu/divathirek/virag-kerenyi-budapest-fashion-weeken-2023/lx14phg

 

DIVATOS KALAPOK ŐSZRE

FALL-WINTER 2022/23

LEGYÉL TE LEGMENŐBB KALAPOS IDÉN ŐSSZEL !

 

 

 

Az őszi és téli nyüzsgő hónapokban semmiképpen sem akarunk kockáztatni, hogy megfázzunk. Szerencsére úgy tűnik, hogy a tervezők ugyanúgy gondolkodnak, mint mi, és gondoskodnak arról, hogy melegek vagy legalább elegánsak maradjunk, így a 2022-2023-as őszi-téli legmenőbb kalaptrendjeit kínálják nekünk

 

. A hangulatos balaklavától a nyáriasabb fejkendőkig és szalmakalapokig ez a trendlista tele van olyan darabokkal, amelyek izgalomba hoznak. Úgy értem, ki ne imádná azokat a darabokat, amelyekkel szezonról szezonra kis erőfeszítéssel vagy anélkül a gardróbod központjává válthat?

 

Készülj fel tehát arra, hogy végignézd a kalapkollekciókat, és újra szerelmes legyél, mert minden bizonnyal a régi kedvencek után is nyúlsz majd , de ha időközben újat kell vásárolnia, akkor természetesen azt is támogatjuk.

 

 

#1. Balaklava

 

Max Marától Koperniig a balaklava sapka vagy snood a melegség végső szimbólumává vált. Annak ellenére, hogy némi bánatot is kap a sapka és a sál keresztezése, ez a típusú téli sapka már néhány éve állandó trend. 

 

#2. Vigyél ki a baseballra… 

 

A baseballsapka egy időtlen kiegészítő, férfias fűszerezéssel. Nem az a fajta kiegészítő, ami azonnal eszébe jut, ha az embernek a Fashion Week-re asszociál, de talán éppen ezért mindig érdekes látni ezeket a sapkákat a kifutókon.

Talán kissé a tavaszra és a nyárra emlékeztet, tekintve, hogy valójában baseball-szezon a fő cél, sok tervező (szó szerint) bedobja sapkáját, hogy ez a kalaptrend őszre váljon a te kedvenceddé is. A Coach klasszikus formájától a pompás csillogásig az Off-White-ban mindenki megtalálja a saját kedvenc baseballsapkáját.

 

#3. Párizs az 1920-as években


Folyamatos párizsi megszállottságunk lángjait lobbantva olyan márkák, mint az Erdem, Jil Sander és Francesca Liberatore, újra feltalálták kedvenc termékeinket az 1920-as évek letűnt korából. Erdem és Jil Sander lapos és gyöngyös kalapokat választottak, amelyek szinte kleopátrai hangulatot keltettek. A Francesca Liberatore-nál pedig lenyűgöző, gyöngyös részletekkel díszített barettek találtak utat a kifutón. Idén ősszel tehát nem kell időgép ahhoz, hogy vigaszt találjunk a Roaring Twentiesben, mert csak a fejünkre kell helyeznünk ezeket a flitteres és gyöngyös kalapokat.

 

 

#4. Beanies extra mgasságokban

 

Egy örökké tökéletes őszi és téli kalaptrend, a sapkákat ismét a tervezők jóváhagyásával bélyegezték meg. Egyszerű, hétköznapi, meleg, praktikus, és nem is beszélve arról, hogy könnyen elkészíthető – nem túl meglepő, hogy a sapka volt a legnagyobb téli trendek sapkája.  Bár be kell vallanom, hogy néhány sziluett igazán izgalmas – igen, téged nézlek, Mr. megnagyobbított és túlméretezett sapka! Ez volt az a forma, amelyet gyakrabban találtak meg a Dolce & Gabbana, Bibhu Mohapatra, Molly Goddard és Mark Fast kifutóin .

 

 

 

#5. Az összes vödörsapi fazon

 

A vödörsapkák évek óta a kalaptrendek élvonalában állnak – még akkor is, ha valójában csak 2019 vége óta indultak el újra útjukon. Ennek ellenére nem panaszkodunk! A kócos haj eltakarásának egyszerű módja, a sokféle textúrájú kalappal a 2022-2023-as kifutókon találták meg igazán magukat. A Maryling és a Negris Lebrum szőrös opcióival meglátja, miért vagyunk annyira megszállottak a szőrmék iránt ebben a szezonban. Ami viszont vízlepergetőbbnek tűnő darabokat illeti, a Versace a  vödörsapkával jár a legjobban, amely szinte úgy néz ki, mintha Gore-Texből készült volna.

 

 

#6. Oui Oui!

 

A klasszikus párizsi kalapok megjelenése mellett a svájcisapkák ismét megvetik a lábukat az olyanoknál, mint a Gucci, a Bora Aksu és a Paul & Joe. Tökéletes módja annak, hogy bármilyen ruhát feldobjon, igazán nem hibáztathatjuk a tervezőket, hogy fel akarják támasztani ezt a népszerű kalapot.

 

 

#7. Fedora

 

Gyakran – tévesen – csak férfisapkának határozták meg, a fedorákat az évek során egyre jobban bekerülnek a női ruhatárakba! Viselése tökéletes módja annak, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a széles karimájú sapkák és a kalap sapkák között, az olyan márkák, mint a Bronx & Banco, az Ann Demeulemeester, a Ralph Lauren és az Alberta Ferretti, mind erősen támaszkodtak a fedorára, hogy stabil kalaptrendet hozzanak létre kollekcióikban.

 

 

#8. Nagyított Cloche kalapok

 

Egy másik stílus az 1920-as évekből egy kis modern pörgéssel, a cloche sapkák hihetetlenül népszerűvé váltak az olyan dizájnházakban, mint az Off-White, a Moschino és a Richard Quinn.  Richard Quinnnél még a modell szemét sem láttuk, Moschinonál pedig egy lámpaernyőt használtak kalapként. Imádjuk a kreativitást !

 

 

 

#9. Buzz around Fuzz

 

A buzz anyagok nagyszerű módja annak, hogy melegen tartsák a gejünket, miközben követi a téli kalaptrendeket. Ha a simogatható kiegészítők a függőségeid, akkor 2022 a te éved. A cipők és pénztárcák trendjeinek fel fedezéséből már rengeteg szőrös viselet lehetőséget láttunk, de néhány tervezőnek ez egyszerűen nem volt elég. Sok 2022 őszi sapkának gyönyörű prémes részletei lesznek, így ezen a télen a fülét és a fejét is melegen tudja tartani ezekkel a fejfedőkkel. 

 

 

#10. Wrap-Around the Clock

 

Vivienne Westwoodtól Victor Glemaud-n és Alaián át Conner Ives-ig a fejkendők fantasztikus és kacér megjelenést kölcsönöz. Akár kalózstílusra kötve, akár lazább Brigitte Bardot modorba csomagolva, ez egy olyan stílus, amely biztosan mindenkit elkápráztat.

 

 

 

#11. Too Many Names and So Much Love

 

Hajlamos vagyok azon a véleményen lenni, hogy pusztán az időtlen formája miatt bármilyen ruhát sokat javíthat egy page boy  sapka (vagy newsboy vagy baker’s boy). Gyapjúból készült, kis karimájú kalap  alapvetően téli sapka, így olyan tervezők, mint Chanel, Hui és Conner Ives, erőssen használták a kollekciójukban. különböző lookoknál.

 

 

#12. A Peruvian Pairing

 

 

A sapkához hasonló, de a füleket melegen tartó fülekkel, a perui sapkák a GCDS, a Dsquared2 és a Gucci kifutóin szerepelnek. Mindez kényelmes kötött anyagból készült, és ezt a kényelmes fejfedőt felhúzva tökéletes lesz a hideg idő kirándulásaihoz.

 

 

#13. Mi a helyzet a Szalmával?

Mint az őszi kifutók trendjeiben a virágminták,  a fejfedők utolsó trendje is megdöbbentő volt. Úgy értem, ki számítana arra, hogy a szalmakalapok ilyen népszerűek  lesznek ősszel is ? És mégis ! Az olyan márkáktól kezdve, mint a Sergio Hudson a Third Crown és a Francesca Liberatore, ezeket a kalapokat, általában melegebb napokon hordanak, hogy megvédje fejünket a naptól, mára örök népszerűségnek örvendenek.

 

 

 

forrás:  https://glowsly.com/fall-winter-hat-trends/

Interjú : Virág Annával

A kalapmesternő

Interjú : Virág Anna kalapkészítővel

 

 

 

 

“ Az első kalap vásárlás során döntöttem el , hogy ez nálam többről szól , rögtön megfogott a kalapkészítés mestersége . “

 

 

Az alapvetően német tanár / művészettörténészként dolgozó Annát , hamar rabul ejtette a kalapkészítés varázsa , így elhatározta , hogy saját műhelyt szeretne és kalapokat alkotni a jövő számára.

 

 

Mikor jött el az a pont amikor eldöntötted , hogy kalapokat fogsz készíteni ? 

Vissza kell menni a gyökerekhez , hiszen Anna már kicsi kora óta szemtanúja volt annak , hogy. a nagyszülei különböző alkalmakkor kalapokat viselnek .

“ 14 évvel ezelőtt szerettem volna saját magamnak kalapot vásárolni . Egy iparművészeti vásáron találkoztam egy kalapossal ezután született meg a gondolat, hogy szeretnék egy kalapot. “

Rá , pár évre felkereste az iparművészt és saját kalapja megvalósulása után csatlakozott a kalapkészítőhöz , hogy kitanulja a szakma minden apró mozdulatát. A fejében motoszkált a gondolat, hogy mindenképpen szeretne saját kalapüzletet nyitni.

 

 

A márkát 2018 ban indította el. Ismerősök , barátok támogatására mert belevágni és bátran elindítani a saját kalapműhelyét.

 

 

Mik a legnagyobb nehézségek a szakmában ? Honnan szerzed be az alapanyagokat?

 

A kalap sablonok fából készülnek , és nagyon nehéz beszerezni őket itthon . A kezdetekkor egy 75 éves úrtól szerezte be munkaeszközeit aki felszámolta az üzletét mivel nem volt aki továbbvigye a céget.

Mivel itthon nagyon szűk a piacígy a témát körbejárva főleg külföldről lehet minőségi alapanyagokat beszerezni mint anglia , vagy ausztárlia . Ma már akár szerszámokat is tud rendelni ha valamilyen extrém elképzelés születik . Egy dolog ami fontos számára , hogy mindig minőségi alapanyagokból készítsen a vásárlóknak minőségi kalapot amik időtállóak .

“ Mindig van másik kapu , a brexitet megéreztem de nyugaton is vannak még lehetőségek , ahol a kalapnak nagyobb kultúrájam van. “

 

 

 

Mi volt számodra az eddigi legnagyobb siker?

 

Amire nagyon büszke vagyok , hogy a kalapom kijutott az Ascoti Derby - re ami Anglia egyik legnemesebb eseménye amin a királyi család is részt vesz.

 

Rengeteg fotóssal is dolgozott együtt így a munkái megjelentek több magazinban  Francia , Spanyol lapokban is. Ezek mind -mind nagy büszkeségek .

 

Mit lehet tudni az üzletről ? Miket lehet még megvásárolni ? 

 

Alapvetően a vásárló egy kalap dobozban kapja a terméket , amiben késöbb tudja tárolni , védeni kalapját. Mivel úgy tartja , hogy a kalap hosszútávra szól , 20-30 évig is helyt áll gazdáján , szívesen vállalja a javítását , tisztítását is régebbi darabjainak vagy akár más márkájú örökölt kalapok javítását is örrömmel elkészíti .

 

“Nem kizsákmányoljuk a bolygónkat , hanem a hosszútávú dolgokra törekszünk . “

 

 

Mi a véleményed a magyar kalapdivatról ? Beszélhetünk-e róla ?

 

“ A kalap alapvetően egy feltűnő darab, és a magyarok kicsit félnek kitűnni a tömegből. Itthon az emberek árérzékenyek , nehezebben nyitottak erre  mintegy más olasz, vagy francia városban . Vannak stílusos emberek de az nem az átlag. Ebben rejlik egy lehetőség is hiszen , van terünk arra hogy kineveljük erre a magyar embereket. “

 

Nagy segítségünkre vannak a szín és stílustanácsadók , hiszen álltaluk is sokszor képbe kerül a kalap. Persze van egy szűk réteg akinek van erre igénye , ők bevállalósabbak bátran viselnek színes kalapokat is , de a legtöbben a standard darabokat választják.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A huszonévesek is bátran mernek kalapot viselni . Az árkategória miatt viszont inkább a kereső korosztály az akik vásárolnak tőle. Volt már rá példa , hogy fiatal 25 éves fiú készítettet magának szalmakalapot .

 

Kíváncsiságból , készített már babakalapot is , hogy a majd felnövő generáció kiskori képüket vissza nézve kedvet kapjon a kalapviseléséhez.

 

 

Mik a célok a jövőre nézve miben/ hogyan szeretnéd fejleszteni a márkát?

 

 

“ Szeretnék tanulni pár hetet a külföldi nagymestereknél , illetve a külföldi terjeszkedés felé nyitni , hiszen ott nagyobb a kereslet a kalapok iránt . Jelenleg is külföldi együttműködéseken dolgozom terjeszkedésen partnerboltokkal. “

 

“Meg lehet találni azokat a partnereket , embereket akik erre vágynak csak kitartással meg kell találni a másikat. “

 

Fontos megemlíteni , hogy Anna nagyon segítőkész más kalapmesterekkel szívesen működik együtt.

 

“Más kalapkészítőket sem tekintem riválisnak , jólenne ha itthon is úgy tudnánk működni mint a külföldi céhek akik segítik és támogatják egymást”

 

Anna elmesélte , már volt pár alaklom amikor más kalaposhoz küldte ügyfeleit ha olyan kéréssel fordultak hozzá vagy már sok munkája miatt nem győzte a megrendelést. Úgy gondolja semmivel sem lesz kevesebb ha egy kalaposnak segít.

 

Anna munkája céljai és a szakmához valló hozzáállása példaértékű ,így remélem az interjú elolvasása után , sokan kedvet kapnak majd a kalapvásárláshoz.

 

 

10 Festmény nőkről kalapban

10 FESTMÉNY NŐKRŐL KALAPBAN 

 

„A kalap egy zászló, egy pajzs, egy kis páncél és a nőiesség jelvénye. A kalap a különbség a ruha és a jelmez között; ez a különbség felöltözve és felöltözve; ez a különbség a megfelelő megjelenés és a legjobb megjelenés között. A kalap arra való, hogy stílusos legyen benne, hogy ragyogjon alatta, flörtöljön alatta, hogy mindenki féltékeny legyen, és minden férfi férfiasnak érezze magát. A varázslat egy kalap." (Martha Sliter)

 

1. Gustave Courbet, Woman with flowers on her hat, 1857

 

 

2. Pierre-Auguste Renoir, Woman with a hat, 1891

 

 

3.  Paul Cézanne, Woman in a green hat (Madame Cézanne), 1894-95

 

 

4. Félix Vallotton, Woman with a black hat, 1908

 

 

5. Ernst Ludwig Kirchner, Dodo at the table (Interior with Dodo), 1909

 

 

6. Pablo Picasso, Woman with yellow hat

 

 

7. Amedeo Modigliani, Portrait of a woman with hat

 

 

8. Paula Modersohn-Becker, Self-Portrait with Hat, 1906-07

 

9. Henri Matisse, Woman with a hat, 1905